به گزارش بانک امروز، فرشاد محمدپور، معاون نظارت بانک مرکزی در نشست هم اندیشی رئیس کل بانک مرکزی با اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در محل اتاق ایران گفت: ذی نفع واحد، تسهیلات کلان و تخصصی شدن بانک ها سه موضوعی است که فعالان اقتصادی بسیار با آنها درگیر هستند و این موضوعات در بانک مرکزی در حال بازبینی و اصلاح دستورالعمل ها است. به گفته محمدپور تا یک ماه آینده اولین دستورالعمل بانک های تخصصی را به تصویب می رسانیم.
معاون تنظیم گری و نظارت در ادامه در خصوص سرمایه بانک ها افزود: سرمایه نظارتی کل نظام بانکی که مبنای پرداخت تسهیلات است، منفی است. در واقع تا پیش از این منفی ۳ درصد و الآن منفی نیم درصد است. تمرکز اصلی بانک مرکزی بهبود این سرمایه در بانکهای دولتی و خصوصی است. برنامه این است که آن را به مثبت ۲ درصد تا آخر سال ۱۴۰۳ برسانیم. در این صورت توان پرداخت تسهیلاتی بانکها بهبود خواهد یافت.
محمدپور در خصوص ذی نفع واحد بگویم که دغدغه بسیاری از صنعتگران است، گفت: اینکه ذی نفع واحد محدودیتی که گذاشته شده و صنعتگران بزرگ را هدف گرفته است، این نسبت در همه دنیا وجود دارد و با هدف حفظ سلامت بانکی وجود دارد. اما این نسبت در کشورهای مختلف متفاوت است و در ایران ۲۰ درصد است و اگر توان بانک ها بیشتر شود بخشی از این مشکلات مرتبط با ذی نفع واحد هم حل می شود.
وی در خصوص تخصصی شدن بانکها گفت: این موضوع جزو اولویت ماست و تا یک ماه آینده اولین دستورالعمل آن را به تصویب می رسانیم. همه بانکها با نسبت یکسانی با صنعتگران و تولیدکنندگان و مردم عادی رفتار میکنند. درحالیکه وقتی بانکها تخصصی میشوند لزوماً نسبتهای احتیاطی آنها یکسان نخواهد بود. بخشی از محدودیتهای فعلی ناشی از این است که رفتار بانکها با همه یکسان است همانطور که رفتار مراجعهکنندگان هم با همه بانکها یکسان است. بنابراین تا آخر سال اتفاقات مهمی در این حوزه رخ خواهد داد.
معاون تنظیم گری و نظارت با بیان اینکه استانها بهاندازه منابعی که در آنها تأمین میشود باید تسهیلات پرداخت کنند، افزود: میانگین سهم تسهیلات استان تهران از ابتدای ۱۴۰۲ تا کنون حدود ۷ درصد کم شده و در میان استانها تقسیم شده است. به گفته محمدپور بانک مرکزی برای بانک ها حدود تعیین می کند اما اینکه بانک ها چگونه آن میزان تسهیلات را تقسیم کنند در دست بانک مرکزی نیست.
محمدپور افزود: سرمایه بانکها پایین است و در ۲۰ سال گذشته بانکها کوچک ماندهاند. استراتژی ما این است که این سرمایه را افزایش دهیم. سال گذشته نسبت به کل سرمایه نظام بانکی حدود ۷۰ درصد رشد سرمایه بانکها اتفاق افتاد. اما ما میخواهیم تا پایان ۱۴۰۳ سرمایه بانکها دو برابر شود. در این صورت دغدغههای تسهیلاتی رفع خواهد شد.