دکتر مهران محرمیان، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در آیین رونمایی از ریال دیجیتال با اشاره به اینکه در زمینه استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک، ایران جزو کشورهای سرآمد در دنیا و در منطقه به لحاظ شمول مالی در رتبه نخست قرار دارد، گفت: یکی از هدفگذاریهای بانک مرکزی در حوزه فناوریهای نوین توسعه و ارتقای شمول مالی و میزان بهرهمندی مردم از خدمات مالی و به طور اخص استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک است.
وی اظهار کرد: با توجه به این توسعه و فراگیری خدمات الکترونیک شبکه بانکی در بین آحاد مردم شاهد ادامه رشد سالانه تراکنشها هستیم که به صورت فزاینده در حال افزایش است و امروزه عملاً مردم به صورت روزانه برای برخی تراکنشهای خرد از فیزیک اسکناس استفاده نمیکنند. در حال حاضر، نسبت اسکناس و مسکوک به نقدینگی در کشور ایران به ۱.۳ درصد رسیده است که از بهترینهای دنیا هستیم و در منطقه هم رتبه اول را داریم.
به گفته دکتر محرمیان، حدود ۹۳.۵ درصد از افراد بالای ۱۸ سال در ایران به خدمات بانکداری الکترونیک دسترسی دارند این موضوع نشان میدهد ایران در زمینه شیوههای نوین بانکی جزو کشورهای پیشرو است. تمام این موفقیت ها با وجود تحریم های صورت گرفته انجام شده و مهندسان ایرانی هیچ وقت این موضوع را مانع پیشرفت نمی دانند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: ایران با این اقدام سیزدهمین کشور دارای پول دیجیتال بانک مرکزی با امکان پرداخت خرد در دنیا است. در دنیا ۷۶ کشور در حال بررسی و تلاش برای ایجاد پول دیجیتال بانک مرکزی هستند که از این تعداد ۱۶ کشور در مرحله مطالعات مقدماتی و پیش آزمایشی، ۱۰ کشور پایلوت و آزمایشی و ۳ کشور در مرحله عملیاتی قرار دارند.
معاون فناوری های نوین بانک مرکزی اظهار کرد: به طور میانگین هر ایرانی روزانه ۵ تراکنش بانکداری الکترونیک انجام می دهد. علاوه بر این، سالانه در شبکه شتاب ۵۰ میلیارد تراکنش به میزان ۱۴ هزار همت انجام می شود. این میزان در ساتنا حدود ۱۰۰ میلیون تراکنش و به مبلغ ۴۰ هزار همت است. همچنین ۱۲۰ میلیون تراکنش از طریق چک به میزان ۸ هزار همت در سال انجام می شود.
وی افزود: لزوم دستیابی به زیرساختهای اقتصاد دیجیتال، خصوصاً در حوزه قراردادهای هوشمند، شمول مالی و استفاده از ابزارهای پرداخت نوین همگام با دستاوردهای جهانی، هزینه بالای چاپ اسکناس و… نیاز به توسعه یک ابزار پرداخت مبتنی بر قراردادهای هوشمند با تمرکز روی جابهجایی مبالغ خرد را میطلبد که ضمن کاهش بار شبکه پرداخت و تسویه بانکی، هزینه تمام شده کاربر نهایی را نیز کاهش دهد.
دکتر محرمیان با بیان اینکه، ریال دیجیتال میتواند این مشکلات را برطرف سازد و به عنوان یک جایگزین تدریجی پول نقد در پرداختهای خرد قرار گیرد، تاکید کرد: ریال دیجیتال همان اسکناس است که فاقد فیزیک اسکناس است، اما همه اطلاعات آن در گوشی موبایل مشتری خواهد بود. بهعلاوه اسکناس را نمیتوان به واحدهای کوچکتر تبدیل کرد اما در ریال دیجیتال ارقام ریز هم قابل پرداخت است و مشکلی که در زمینه پرداخت های خرد وجود داشت نیز برطرف خواهد شد.
به گفتۀ معاون فناوری های نوین بانک مرکزی با راهاندازی ریال دیجیتال فواصل و محدودیتهای مکانی برای انتقال اسکناس حذف شده و افراد می توانند در دو نقطۀ مختلف از کشور در کمترین زمان پولرا جابهجا کنند.
وی با اشاره به جزئیات پرداخت با ریال دیجیتال بیان کرد: با ریال دیجیتال انتقالات به سرعت انجام میشود. روش اول این است که با استفاده از کد دو شخص پرداختکننده و دریافتکننده وجه منتقل میشود و در روش دوم بارکد QR پرداخت انجام خواهد شد. در این پروژه، تراکنش در مرحله نخست با کد دیجیتال و بارکد انجام میشود و در مراحل بعدی با nfc نیز انجام میشود.
دکتر محرمیان ادامه داد: در جزیره کیش بانکهای ملت و تجارت دستگاه های پوز را مجهز کردند، در تاکسی ها هم به صورت نزدیک کردن موبایل ها با هم یا اسکن Qr پرداخت انجام می شود. اکنون سامانه اعتبارسنجی مراحل نهایی آزمایشی را طی می کند و به زودی اجرایی خواهد شد.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در پایان با بیان اینکه یکی دیگر از اهداف بانک مرکزی تقویت سامانه های نظارتی ارزی است، گفت: در ادامه پروژهای دیگری نیز رونمایی خواهد شد به طوری که پرداخت حسابی امکان پذیر خواهد بود.