مدیرعامل تجارت الکترونیک پارسیان کیش در گفتوگو با سیمای بانکداری:

مهندس حجت آزادبخت از فارغالتحصیلان دانشگاه علم و صنعت ایران در رشته مهندسی کامپیوتر گرایش سختافزار (لیسانس) و رشته مدیریت اجرایی MBA (فوق لیسانس) میباشد. وی از چند سال پیش نایب رئیس موظف هیئت مدیره شرکت تجارت الکترونیکپارسیان کیش بوده و از سال ۱۳۹۸ مدیرعاملی این شرکت را برعهده گرفته است. ایشان حدود بیست سال از مدیران ارشد صنعت فناوری اطلاعات و بیش از پانزده سال عضو هیئت مدیره شرکتهای بزرگ در حوزه IT و خدمات الکترونیک بوده است. مهندس آزادبخت در حال حاضر رئیس هیئت مدیره شرکت آتی شهر هوشمند ایرانیان و عضو هیئت مدیره شرکت فناوران تراکنش سپاس(کادونا) میباشد. گفتوگویى داشتیم با مهندس آزادبخت تا از کم و کیف فعالیت شرکت تجارت الکترونیک پارسیان کیش در سالى که دو عامل کرونا و تحریم، اوضاع را براى شرکتهاى حوزه فناورى اطلاعات سخت کرده بود، مطلع شویم. وی در این رابطه میگوید: «نمیتوان گفت تحریمها اثر نداشته است. حداقل این است که انرژی بیشتری از ما گرفته و باید همواره به فکر راهکارهایی برای غلبه بر آنها باشیم».
وی در خصوص اهداف و عملکرد این شرکت که نماد بورسى آن تاپکیش است، میگوید: «خوشبختانه اکنون که چند روز از پایان سال مالی ما گذشته، باید بگویم بیش از ۱۰۰ درصد اهدافی که داشتیم محقق شده است. برنامهریزی ما هم شامل تأمین کالای خارجی بوده و هم لجستیک، تولید، پشتیبانی و خدمات فنی را شامل شده است». آزادبخت همچنین اظهار میکند: «هم از نظر تعداد دستگاههایی که باید تأمین میکردیم، موفق بودهایم و هم از نظر حجم ریالی توانستیم برنامه خود را محقق کنیم. تحریمها باعث شد که تولید در ایران را جدی بگیریم و روی آن کار کنیم. شاید یکی از شرکتهایی هستیم که بهطور جدی بهدنبال تولید هستیم و در این زمینه هم موفق عمل کردهایم.» در ادامه مشروح گفتوگوی سیمای بانکداری با وی را میخوانید.
شرکت تاپکیش در هلدینگ دادهپردازی بانک پارسیان چه مأموریتی دارد و چه خدمتی را به مجموعه بانک پارسیان و سازمانهای خارج از آن ارائه میکند؟
گروه دادهپردازی بانک پارسیان طیف وسیعی از خدمات و محصولات را در وهله اول به بانک پارسیان و در مرحله بعد به سازمانهای دیگر ارائه میکند. حوزه فناوری اطلاعات در گروه دادهپردازی بانک پارسیان متمرکز شده که شرکتهای مختلف را شامل میشود. سه شرکت اصلی این گروه عبارتند از شرکت تجارت الکترونیک پارسیان کیش که نمادش تاپکیش است، شرکت تجارت الکترونیک پارسیان که با نماد بورسی رتاپ شناخته میشود و شرکت تامین خدمات سیستمهای کاربردی کاسپین که فعالیتهای نرمافزاری را انجام میدهد. شرکتهای دیگری نیز هستند که در حوزههای خاصی فعالیت میکنند؛ مانند شرکت فناوران تراکنش سپاس (کادونا) یا شرکت آتی شهر هوشمند ایرانیان.
مأموریت شرکت تجارت الکترونیک پارسیان کیش یا تاپکیش انجام کارهای بازرگانی کل گروه است. کار این شرکت تأمین و تدارکات در حوزه بازرگانی داخلی و خارجی است. کلیه تجهیزات سخت افزاری IT و الکترونیکی مورد نیاز گروه دادهپردازی و بانک پارسیان در این شرکت متمرکز شده است. نصب، راهاندازی، پشتیبانی فنی در حوزههای خودپرداز و کارتخوان مأموریت دیگر تاپکیش است. تأمین تجهیزات زیرساخت خودپرداز بانک پارسیان در این شرکت متمرکز شده و کارهایی اعم از پولرسانی، پرستاری، نگهداری و ارتقای دستگاههای خودپرداز (ATM) و همچنین بحث امنیت آنها در شرکت تجارت الکترونیک پارسیان کیش انجام میشود. بهعلاوه ما خط تولید و شخصیسازی کارتهای بانکی و همچنین خط تولید کاغذهای حرارتی را داریم. تا سال ۱۳۹۷ همه فعالیتهایمان برای بانک پارسیان و گروه دادهپردازی بانک پارسیان بود؛ پس از آن رویکرد کنونی ایجاد شد که براساس آن اقدام به ارائه سرویس و خدمات به سایر سازمانها نمودیم.
بهتدریج انجام کارهای سازمانهای دیگر را افزایش دادیم و در پایان سال مالی ۱۳۹۹ تقریباً ۷۵ درصد فعالیتهای شرکتمان مربوط به بانک پارسیان و درونگروهی و ۲۵ درصد آن توسعه بازار بود. برای سال ۱۴۰۰ برنامه شرکت این است که بیش از ۴۰ درصد خدماتمان به خارج از مجموعه بانک پارسیان ارائه شود.
در یکی دو سال اخیر تحریمها تشدید شده و محدودیتهای زیادی برای حوزه بانکی و پرداخت ایجاد کرده است. شما چه اقداماتی انجام دادید تا بتوانید بر چالشها و محدودیتها موجود غلبه کنید؟
نمیتوان گفت تحریمها اثر نداشته. حداقل انرژی بیشتری از ما گرفته است و باید همواره به فکر راهکارهایی برای غلبه بر آنها باشیم. فارق از بحث تحریم ها، خوشبختانه اکنون که مدت کمی از پایان سال مالی ما گذشته، باید بگویم بیش از ۱۰۰ درصد اهدافی که داشتیم محقق شده است. برنامهریزی ما هم شامل تأمین کالای خارجی بوده است و هم لجستیک، تولید، پشتیبانی و خدمات فنی. حتی حاشیه سود شرکت نیز بیشتر شده است. همچنین از نظر تعداد دستگاههایی که باید تأمین میکردیم، موفق بودهایم و از نظر حجم ریالی نیز توانستیم برنامه خود را محقق کنیم. در حقیقت توانستیم بهنوعی تحریمها را مدیریت کنیم. برای این کار راهکارهایی را در نظر گرفتیم و توانستیم موفق باشیم. تحریمها باعث شد که تولید در ایران را جدی بگیریم و روی آن کار کنیم. شاید یکی از شرکتهایی هستیم که بهطور جدی بهدنبال تولید هستیم و در این زمینه هم موفق عمل کردهایم. تحریمها اثر منفی داشته، اما توانستهایم از شرایط ایجاد شده استفاده کرده و آن را به فرصت تبدیل کنیم. البته هزینههایی هم به ما تحمیل کرده است.
شیوع ویروس کرونا بر همه کسبوکارها و صنایع اثرگذار بوده و مشکلاتی را برای آنها پیش آورده است. شرکت شما نیز در حوزههای مختلف فعالیت میکند، کرونا چه تأثیری بر فعالیتهای شما داشت؟
کرونا یک پدیده خارج از کنترل ما بود و زندگی شخصی و کاری ما را تحتالشعاع قرار داد. ما از همان روزهای اول این موضوع را جدی گرفتیم و سعی کردیم آن را مدیریت کنیم تا همکاران ما کمترین آسیب را ببینند. در نتیجه مراقبتها و آزمایشهای خاص و همچنین غربالگری را آغاز کردیم. حداقل ۶ تا ۷ دوره آزمایش برای کارکنان شرکت انجام دادهایم. یک پزشک هم برای ویزیت آنها هماهنگ کردیم. اگر کسی درگیر این بیماری میشد، وی را به مرخصی میفرستادیم. بخشی از محیط کاری ما کارگری است و هر فرد بیش از مدت زمان مشخصی در محل کار حضور نداشته باشد، باید نسبت به دریافت بیمه بیکاری از سازمان تأمین اجتماعی اقدام کند. ولی ما خودمان از کارکنان حمایت کردیم و به آنها حقوق دادیم. از طرفی تمام دستورالعملهایی را که مورد نظر دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا بود، رعایت کردیم. روزهایی که نیاز بود شیفتبندی انجام شود، دقیقاً به آن عمل کردیم و خوشبختانه کارکنان شرکت ما کمترین درگیری را با این بیماری داشتند. با این حال روی روند کارمان بیتأثیر هم نبود و در برخی مواقع با ۳۰ درصد نیروهای خود کارها را پیگیری و مدیریت میکردیم. تحریم و کرونا باعث شد که عملاً فضای اقتصادی کشور و فعالیت بنگاههای مالی و اقتصادی با مشکلاتی مواجه شود. ما تلاش میکردیم به اهداف و برنامههای خود برسیم؛ اما این دو مسئله (یعنی تحریم و کرونا) باعث شد بخشی از کارکنان شرکت فشار سنگینی را از نظر حجم کاری متحمل شوند. گاهی تا ساعت ۹ شب کار و فعالیت کارکنان ادامه داشت و تلاشمان بر این بود که تعهدات خود را به بهترین شکل ممکن ایفا کنیم.
با عنایت به اینکه شما یک شرکت بورسی هستید، عملکردتان در سال مالی گذشته به چه صورت بوده است؟
برنامهای در نظر داشتیم که براساس آن به خوبی جلو رفتیم و به ۱۰۰ درصد اهداف آن رسیدهایم. سال جاری یک افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی داشتیم. شرکت با عنایت به وضعیت خود، نیاز به افزایش سرمایه داشت و با موفقیت این کار انجام شد. درباره سودی که سهامداران شرکت به دست آوردند، باید از خودشان سؤال شود، اما فکر میکنم قضاوتها خوب است و به واسطه عملکرد مثبتی که شرکت داشت، رضایت نسبی حاصل شده است. با این حال ما مأموریت خود را انجام میدهیم و خیلی شفاف هر آنچه در شرکت انجام میشود، را روی کدال قرار میدهیم. سهامدار گزارشها را میبیند و قضاوت میکند و این امکان را دارد که ما را حمایت کند یا از ما فاصله بگیرد. نظر شخصی من این است که کلیت کار مثبت بوده و البته با توجه به اینکه برنامههای خوبی در پیش داریم، آینده روشنتری نیز برای این مجموعه شاهد خواهیم بود.
برای سال آینده چه چشماندازی را برای شرکت تاپکیش متصور هستید؟
همانگونه که عنوان شد، من روند کلی شرکت را مثبت میبینم. ما کار خود را مطابق برنامههایمان انجام میدهیم و برنامهریزی کردهایم که رضایت حداکثری سهامداران خود را کسب کنیم. قطعاً شرایط سال آتی بهتر از امسال خواهد بود. سال مالی که گذشت یک سال استثنایی بود و ما با مدیریت و تلاش به خوبی از عهده آن برآمدیم و به امید خدا در سال آتی اهدافمان فراتر از سالی است که گذشت.
آیا قرار است کسبوکار جدیدی را نیز در شرکت راهاندازی کنید و برنامهای در این زمینه دارید؟
بله، ما چند برنامه جدید در حوزههای مختلف داریم. قرار است در حوزههای تازهای مانند تأمین تجهیزات شبکه و دیتاسنتر وارد شویم. همچنین برای صندوقهای فروشگاهی بر پایه اندروید که در محیط ابری کار میکنند، اهداف و برنامههایی در نظر داریم. در حوزه پرداخت نیز بحث تولید تجهیزات را پیش خواهیم برد. تولید کارتخوان بهصورت اندرویدی و سنتی را در برنامه خود داریم و جزو شرکتهای پیشرو خواهیم بود و تلاش می کنیم حجم بالایی از این دستگاهها را در سال آتی تولید کنیم.
در پایان از همه همکارانم تشکر میکنم که یک سال خیلی سخت را با تلاش و پشتکار بالای خود به سرانجام رساندند. امیدوارم همه سهامداران شرکت نیز از ما رضایت داشته باشند و با قدرتی بیشتر بتوانیم خشنودی و رضایتمندی آنها را جلب کنیم.